Blundells specialmodeller av utrustning

Publicerades: maj 1, 2023

 

Man brukar säga att om man hittar ett jobb man älskar så kommer man inte att arbeta en enda dag i sitt liv. När du förlorar sig så i ett projekt att ens fru ringer klockan nio på kvällen för att påminna dig om att komma hem är sannolikheten stor att du har hittat ditt drömjobb. Det är sant för Wade Blundell, ägare av Blundell Metal Works i Grande Prairie, Alberta.

Under sin uppväxt i Pemberton, British Columbia introducerades Wade tidigt i skogsbruket. Både hans far och farfar var skogsbrukare så när Wade slutade skolan jobbade han i branschen i omkring tolv år. Som ung pojke ville Wade följa med sin pappa ut i naturen och se när fällarna skar ner stora tallar och cederträd. Sedan gick han hem och ritade det han hade sett. ”Jag ritade alltid när jag var liten och jag byggde mycket Lego”, säger Wade.

När han lämnade avverkningsbranschen flyttade Wade till Alberta för att jobba i olje- och gassektorn. Han jobbade med svetsning i omkring sex år och blev arbetsledare i en verkstad för konstruktionsstål i Grande Prairie. Efter fyra år, och med stor erfarenhet under bältet, beslutade sig Wade för att starta eget. Blundell Metal Works öppnade på hösten 2018.

Blundell Metal Works är en metalltillverknings- och designateljé som specialiserar sig på handtillverkad och CNC-metallhantverk, delar, heminredning och industrisvetsning. Wade har hand om offerter och bjuder på jobb, han designar strukturella föremål som räcken, trappor, spiskåpor och liknande. ”Men under dygnets övriga tolv timmar bygger jag modeller”, säger han.

Wade använder flera olika material för att göra kopior av kedjor, kablar och andra smådelar.

 

Modeller av tung utrustning, flygplan, lastbilar, militära maskiner och i stort sett allt annat kan specialbeställas av Blundell. Wade bygger vanligtvis modeller av tung utrustning, lastbilar och långtradare i skala 1:16. För flygplan, båtar och tåg ökar han skalan en aning så att han kan lägga till fler smådetaljer.

Wade har byggt många Tigercat-maskiner, inklusive fällare-läggare, griplastare, lunnare och lastfordon. Beställningarna på dessa kommer främst från södra USA och Kanadas västkust. Wade kommenterar: ”Jag är en stor beundrare. Jag har kört många av dem och de är helt enkelt populära.”

Varje projekt börjar med en ritning. Wade har ett bibliotek på omkring 150 maskiner som han har ritat och sparat som filer för CNC-maskinen. Med hjälp av bilder och ritningar från försäljningsmaterial ritar Wade varje del av maskinen han ska bygga och anpassar skalan. Att ha varit bland maskiner i många år hjälper när det kommer till att rita delarna och förstå hur de passar ihop. ”Det bara fungerar. Jag vet inte varför. Det bara är något jag har blick för”, erkänner Wade.

Wade använder en CNC-plasmaskärare för att skära ut de flesta av delarna, men allt annat är handgjort. Han beskriver sin sida av verkstaden som ”Inte någon vanlig tillverkningsverkstad.” Han fortsätter: ”Min fru jobbar inom tandvården och hon tar med sig alla trasiga coola små verktyg hem. Jag fixar dem och använder dem eftersom man behöver små verktyg av hög kvalitet för att göra sprintar och bandlameller.

När Wade har alla bitar tar han dem till sitt tillverkningsbord för att sätta ihop och svetsa dem. ”Ibland går jag tillbaka och gör om dem, gör dem bättre. De kan alltid bli bättre”, säger Wade. När modellen är klar sorterar Wade de olika filerna i kategorier som underrede, kaross och bom för framtida referens.

Wade och hans fru visste inte hur framtiden skulle bli när han lämnade sitt välbetalda jobb inom oljebranschen. De ifrågasatte beslutet samtidigt som de visste att de behövde en förändring. ”Jag behövde en paus. Jag behövde komma bort från oljebranschen.” Wade startade ett Instagram-konto och får ungefär 50 nya följare per dag. Han skickar modeller till Brasilien, Nya Zeeland och Australien och beställningarna fortsätter att komma. ”Det är bra när man tycker så mycket om det man gör att man går in i det helt och bara jobbar. Man glömmer tid och rum och det är fantastiskt.”