Mer än en skotare

Publicerades: juni 21, 2023

Ibland är en Tigercat-maskin mer än bara en utrustning. Den kan vara ett sätt att försörja en familj eller möjliggöra ett meningsfullt och tillfredsställande arbete. Och ibland kan de till och med stärka familjeband. För familjen Ollas gör skotaren 1055C exakt det.

För några år sedan fick Erik Ollas jobb som grävmaskinsförare åt CL Skog, ett skogsföretag i Boda Kyrkby, Sweden. Han byggde och reparerade skogsbruksvägar. 2019, efter att ha jobbat åt CL Skog i nästan två år, tillfrågades han om han ville köpa företagets skotare Tigercat 1055B. Han tvekade inte och vid 24 års ålder startade Erik sitt eget avverkningsföretag, Ovanmyra Rubb & Stubb. Erik förklarar att Ovanmyra är hans hemstad. Rubb & Stubb kom hans vän på. Det kan löst översättas till ”Vi rensar allt”, säger Erik med ett leende.

Efter att ha kört sin 1055B i bara ett år kom möjligheten att uppgradera till en 1055C. ”Jag testade maskinen i ungefär en vecka. När tiden var slut ville jag inte lämna den. Transmissionen och motorn var största skillnaden. 1055C kör mjukare. Motorn har också ett jämnare varvtal när kranen används och den drar därför mindre bränsle”, säger Erik och konstaterar att RemoteLog® hjälper honom spåra bränsleförbrukningen. ”För mig är det två olika maskiner.”

 

Dess storlek gör 1055C idealisk för gallring.

Erik säger att hans 1055C kom vid exakt rätt tillfälle. CL Skog ville att han skulle öka sin volym så det var ett bra beslut att skaffa en mer produktiv maskin. ”Det var definitivt en bra investering”, bekräftar Erik. ”Tack vare transmissionen är hastigheten mer konstant så jag kan köra mer effektivt genom skogen. Jag kan också lasta lite mer. Storleken gör den perfekt för sista gallringen och slutavverkning. Skotaren används för närvarande 60 procent av tiden till slutavverkning och 40 procent gallring.

Erik tycker att med tanke på dess storlek är Tigercat 1055C en perfekt maskin för gallring. ”Vissa avverkare tycket att jag borde skaffa en större maskin för att öka min produktion. En stor del av den mark vi jobbar på tillhör små markägare. När de ser en stor skotare på sin mark blir de oroliga över åverkan på marken. Men när de ser min Tigercat 1055C oroar de sig inte. Den här maskinen är perfekt för sådan användning.”

Maskinen får support av Tigercat AB och Eriks erfarenhet är positiv. ”De svarar alltid. Dygnet runt. Jag är nöjd med deras support. Det är väldigt viktigt för mig att jag kan ringa dem och få hjälp nr jag är ute i fält.”

 

Erik och Niklas Ollas. En far- och sonverksamhet.

Fadern följer sonen

1994 fick Eriks pappa Niklas sin start i skogsbranschen genom att handfälla och skota timmer med en traktor och vagn. Efter flera år köpte han mark som han odlade på sommaren och avverkade på vintern. Sen, 2002, återvände han till skogen på heltid som skotar- och skördarförare.

Nyligen berättade Niklas för Erik att han blivit av med jobbet. ”Jag anställde honom direkt”, säger Erik. Hans arbetsbelastning hade ökat till den grad att han behövde ytterligare en anställd för ett andra skotarskift. ”Jag hade min pappa i åtanke och letade efter en möjlighet att ta honom ombord. Om min pappa jobbade åt mig skulle jag ha möjlighet att jobba på vår gård också. Jag anställde honom samma dag som han berättade att han inte hade något jobb.”

I framtiden vill Erik att saker ska förbli som de är nu. ”Det jag tycker mest om med skogen är det lugn den ger. På ett eller annat sätt kommer jag att stanna i skogen.”

När det gäller Niklas så planerar han att arbeta i skogen tills han går i pension. ”Jag vill gå i pension från mitt arbete hos min son. Det känns bra och vi kommer bra överens.” En maskin kan vara mer än ett verktyg för att utföra ett arbete. Den kan göra skillnad i någons liv.